ROVASTI VIKTOR POROKARA IN MEMORIAM

Lintulan Luostarin Ystävät ry:n pitkäaikainen puheenjohtaja ja kunniajäsen, rovasti Viktor Porokara (ent. Prokofjeff) nukkui kuolonuneen Helsingissä 23. syyskuuta 2023. Hän syntyi Kemiössä 4. huhtikuuta 1944 puuseppä Johannes ja Anastasia (os. Glumoff) Prokofjeffin perheeseen. Vuonna 1959 Viktor Prokofjeff valmistui Kotkan teknisestä ammattikoulusta ja muutti setänsä kehotuksesta sukunimensä Porokaraksi. Vuonna 1968 hän avioitui Tamara Silppulan (1947–2017) kanssa ja työskenteli 1970-luvulla Oy A. Marschan Ab:ssä vastaten lihajalosteiden viennistä Neuvostoliittoon.

Viktor suoritti 1960-luvulla pappisseminaarin opintoja yksityisesti ja toimi Helsingin metropoliitta Johanneksen ipodiakonina 1970-luvun alussa. Esipaimen Johannes vihki hänet diakoniksi 4. maaliskuuta 1973 ja papiksi 17. lokakuuta vuonna 1976. Siitä lähtien hän toimi Helsingin seurakunnan Järvenpään pappina oman työnsä ohella vuoteen 1981 asti ja siitä eteenpäin päätoimisesti aina eläkkeelle jäämiseensä 2009 saakka. Järvenpään työtehtävien lisäksi hän toimi vankilapappina. Isä Viktorin papillinen ura alkoi Jumalanäidin kuolonuneen nukkumisen katedraalista Helsingissä ja siellä hän palveli myös viimeisenä toimivuotenaan.

Metropoliitta Johannes myönsi isä Viktorille kultaristin käyttöoikeuden 1987 ja metropoliitta Tiihon rovastin arvon vuonna 1994. Metropoliitta Leo puolestaan myönsi hänelle epigonation käyttöoikeuden 1999 ja vuonna 2010 hän sai metropoliitta Ambrosiukselta oikeuden kantaa koruristiä. Myös eläkkeellä isä Viktor palveli mahdollisuuksiensa mukaan kirkkoa ja toimitti jumalanpalveluksia muun muassa hoiva- ja palvelukoti Helenan kirkossa. Sen lisäksi hän toimi vuosikymmenen ajan Venäläisen hyväntekeväisyysyhdistyksen Suomessa ja Pyhän Helenan säätiön hallintoneuvoston puheenjohtajana.

Isä Viktorille olivat erityisen rakkaita Jumalansynnyttäjän kazanilaisen ikonin kirkko Järvenpäässä ja sen Ystäväpiiri, jonka puheenjohtajana hän toimi 30 vuotta sekä Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostari. Lintulan Luostarin Ystävät ry:n puheenjohtajana isä Viktor toimi vuosina 1993–2018 ja hänelle myönnettiin Lintulan Luostarin Ystävät ry:n kunniajäsenen arvo vuonna 2022 pitkästä ja ansiokkaasta työstä luostarin hyväksi.

Isä Viktor toimi Lintulan ystävien puheenjohtajana uupumattomasti ja tulokset olivat sen mukaiset. Seuraavassa muutamia merkittäviä aikaansaannoksia hänen puheenjohtajakaudeltaan: Vuonna 1996 yhdistys rahoitti luostarin hankkiman tietokoneen, tarkoituksena siirtää luostarin tilit siihen ja avata sähköposti. Seuraavana vuonna Lintulalle hankittiin yhdistyksen varoilla toinen tietokone ja kaksi kassakonetta, joista toinen sijoitettiin matkamuistomyymälään ja toinen kesäkahvioon. Lisäksi kustannettiin vielä kahvioon tarvittu kylmätiski. Tuohon aikaan tietokoneet olivat vielä kalliita ja luostariin hankittujen kappalehinta oli 10.950 markkaa. Vuonna 1998 yhdistys järjesti valtakunnallisen keräyksen kirkon peruskorjaukseen ja sen tuotto oli vuoden loppuun mennessä jo 405.498,50 markkaa, minkä lisäksi Lintulan ystävät lahjoittivat rakennusrahastoon 50.000 markkaa. Seuravana vuonna valtakunnallinen keräys kirkon peruskorjaukseen tuotti 260.000 mk ja yhdistys lahjoitti lisäksi taas 50.000 mk. Kirkon peruskorjauksen jälkeen Lintulan vanha kartanorakennus kunnostettiin ja yhdistys avusti sen rahoitusta anomalla eri säätiöiltä apurahoja kyseiseen tarkoitukseen. Avustuksia ohjattiin myös 2000-luvulla isä Viktorin johdolla kymmeniätuhansia euroja muiden muassa Antonina talon maalaukseen, kunnallistekniikkaan (viemäröintityö), maalämpökeskuksen rakentamiseen vanhaan kartanoon ja yrttikuivurin hankintaan.

Isä Viktorin puheenjohtajakaudella tuli tavaksi tehdä pääkaupunkiseudulta kesäkuun toisena viikonloppuna linja-autolla talkoomatka Lintulaan. Puheenjohtaja oli itse innokkaasti mukana matkalla ja Palokissa monenlaisissa talkootöissä, jotka koostuivat kaalintainten istutuksesta aina navetan karsinoiden puhdistukseen asti.

Rovasti Viktor Porokaran uupumaton toiminta Lintulan Luostarin Ystävät yhdistyksessä on vertaansa vailla yhtäältä saavutettujen tulosten ja toisaalta neljännesvuosisadan kestäneen puheenjohtajakauden johdosta. Olkoon hänen muistonsa Jumalan kasvojen edessä ikuinen!

Metropoliitta Arseni

Kuva: Mari Vainio