Kirjan julkistamistilaisuus Kuopiossa

Satakunta nunna Kristodulin Päiväkirjat-kirjasta kiinnostunutta oli saapunut kirjan julkistamistilaisuuteen Kuopion ortodoksisen kirkon seurakuntasaliin 8. marraskuuta 2022. Tilaisuuden avasi metropoliitta Arseni kertomalla nunna Kristodulin kirjallisesta tuotannosta. Merkittävimpänä voi pitää Filokalian suomennosta, Metropoliitan sanoin se on avainteos. Toinen tärkeä teos on Synaksarion, jonka pyhien elämäkertojen kääntäjänä nunna Kristoduli toimi yhdessä nunna Ksenian ja pappismunkki Serafimin kanssa. Äiti Kristodulilta ilmestyi yhdeksän omaa kirjaa, yhteisjulkaisuja ja lukuisia artikkeleja.  

”Päiväkirjat” on kustantanut Lintulan luostari. Nunna Ksenia kiitti omassa puheenvuorossaan Marja ja Riitta Lampea hyvästä yhteistyöstä kirjan toimittamisessa. Hän kertoi kuinka jo lapsena nunna Kristodulilla oli syvällisen ajattelun lahja. Ensi kosketus ortodoksiseen kirkkoon tapahtui Kuopiossa, joka säilyi aina lähellä hänen sydäntään. Arkkipiispa Paavalia hän kunnioitti koko elämänsä ajan, vaikka saikin tavata useita muitakin hengellisesti merkittäviä ihmisiä. Nunna Kristoduli oli älykäs, huumorintajuinen, monista asioista kiinnostunut, mutta silti ei ottanut elämänsä ohjaksia omiin käsiinsä, vaan luotti kaikessa Jumalan apuun. 

Marja Lampi, neljä vuotta Kristodulia nuorempi sisar, muistaa jo kotoa Anna-Leenan mustakantiset vihkot, joihin tämä kirjoitti päiväkirjamerkintöjä. Hän kävi läpi tekstit vuoteen 1973 asti, jolloin Kristoduli muutti Kreikkaan Bytouman luostariin. Luostariajan tekstit valitsi puolestaan kahdeksan vuotta nuorempi sisar, Riitta Lampi. Nunna Kristoduli ei koskaan pohtinut nunnan kutsumuksesta luopumista, vaikka luostarin vaihtaminen ja Suomeen muutto kävikin mielessä. Maailmankaikkeus kiinnosti nunna Kristodulia ja siitä hän on varmasti ottanutkin nyt selvää, totesi Riitta Lampi.