Juhlapäivään valmistautuminen

Valamon ja Lintulan luostareissa moni tähyili taivaalle torstaiaamuna 7.7. selvittääkseen, millaisessa säässä kuljettaisiin perinteinen Jumalanäidin Konevitsalaisen ikonin ristisaatto. Edellisen viikon helteet olivat vielä tuoreessa muistissa, mutta kyseiselle torstaille oli onneksi luvassa kesäisen lämmin, puolipilvinen päivä.

Samaan aikaan, kun vaeltajat lähtivät Valamosta kohti Lintulaa, aloitettiin Lintulassa perinteisen kukkamaton valmistelu. Jo edellisenä iltana oli haettu traktorin peräkärryllinen komeita saniaisia ja kerätty sankoihin ruusujen terälehtiä. Äiti Ksenian ohjeiden mukaan sommiteltiin ensimmäiseksi kirkon ovelta luostarin portille ulottuva saniaismatto, jonka reunat koristeltiin koiranputken kukin. Koska Lintulan kukkaloisto niin puutarhassa kuin niityllä oli kauneimmillaan, löytyi maton koristeeksi runsain mitoin materiaalia toinen toistaan kauniimpiin kukka-asetelmiin.

Kukkamaton tekijät varoivat astumasta kengillä maton päälle, sillä vanhan perinteen mukaan rakkaudella ja kunnioituksella valmistettua kukkamattoa kulkee ensimmäisenä Jumalanäiti.

Kaikessa värikkäässä kukkaloistossaan matto oli hyvissä ajoin valmiina toivottamaan sekä Jumalanäidin että ristisaattoväen tervetulleeksi viettämään kesäistä juhlaa Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostariin.

Kuvat ja teksti: Anne Hokkinen