JOULUTERVEHDYS

Tänään on kirkkaudesta luoksemme tullut Vapahtaja, kirkas Kointähti, ja me pimeydessä ja varjossa olleet olemme löytäneet totuuden, sillä Herra on syntynyt Neitseestä

(Eksapostilaario)

Kristuksen syntymä tuo mieleen ikonin kuvauksen karjasuojana toimineessa luolassa levolle käyneestä Mariasta ja seimessä makaavasta vastasyntyneestä Jeesus -lapsesta sekä mietteisiin vaipuneesta Joosefista. Evankelista Luukas kertoo, kuinka ”tuli Marian synnyttämisen aika, ja hän synnytti pojan, esikoisensa. Hän kapaloi lapsen ja pani hänet seimeen, koska heillä ei ollut tilaa majapaikassa.” (Luuk. 2:6-7)

Jouluyön pyhässä tapahtumassa kävi toteen profeetta Jesajan ennustus: ”Neitsyt tuli raskaaksi ja synnytti pojan.” (Jes. 7:14) Eläinten juottokaukalossa lepää neitsytäidin poika, joka on Kaikkivaltias Jumala, lihaksi tullut Pyhän Kolminaisuuden toinen persoona.

Kristuksen syntymässä näkymätön ja käsittämätön iankaikkinen Jumala tuli nähtäväksi. Hän, joka sanoi apostoli Filippukselle: ”Etkö sinä, Filippus, tunne minua vaikka olen jo näin kauan ollut teidän seurassanne? Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän.” (Joh. 14:9) Kristus Jumala tuli ihmiseksi opettaakseen meitä, näyttääkseen meille pelastuksen tien ja avatakseen suljettuna olleet paratiisin portit. Kristuksen syntymässä Jumala tuli ihmiseksi. Hän on tänäänkin meidän kanssamme ja elää meissä. Pyhän evankeliumin opetuksessa hän on läsnä aina uudestaan ja antaa puhtaimman Ruumiinsa ja Verensä meille syntiemme anteeksi antamiseksi ja iankaikkiseksi elämäksi.

Toivon ja rukoilen, että Neitsyt Mariasta syntynyt ja seimessä maannut Kristus, todellinen Jumala valaisee meidän ymmärryksemme ja kutsuu meitä luokseen kaikkina elämämme päivinä.

Valoisaa Vapahtajamme syntymäjuhlaa ja pian alkavaa uutta kalenterivuotta toivottaen ja siunaten

                Arseni

Kuopion ja Karjalan metropoliitta

Lintulan Luostarin Ystävät ry:n puheenjohtaja

Valokuva: Lintulan arkisto