Harvinainen suureen skeemaan vihkiminen

Kuopion ja Karjalan metropoliitan tehtävien hoitaja Joensuun piispa Arseni vihki Lintulan luostarin nunna Taisian suureen skeemaan keskiviikkoiltana 14.3. suuren katumuskanonin palveluksessa.

Vihkimyksessä äiti Taisia sai uuden nimen Melania pyhittäjä Melania Roomalaisen mukaan. Nimen valitsi luostarin igumenia Mikaela. Äiti Melania puettiin juhlalliseen skeemanunnan asuun, johon kuuluu huppupäähine kukuli ja esiliinaa muistuttava suuri paramantia (analav). Vaatteisiin on kirjailtu ristejä, serafeja ja raamatunlauseita.

Suuri skeema on munkkiuden korkein aste, johon venäläisen perinteen luostareissa vihitään vain harvoja pitkään luostarissa kilvoitelleita ja iäkkäitä nunnia, usein myös kuolemaan valmistautuvia. Suuren skeeman nunna vapautetaan luostarin tavallisista kuuliaisuustehtävistä. Hän saa mahdollisuuden noudattaa omaa rukous- ja elämänrytmiään päätyönään rukous.

Suureen skeemaan vihkimistä ei ole Suomessa toimitettu 45 vuoteen. Skeemanunna Melanian vihkimys oli ensimmäinen suomenkielinen ja suomalaisen nunnan skeemavihkimys.

Lue lisää:

 

Suuri skeema

Skeemanunna Melania